Ernährung interdisziplinär. Historische, ästhetische und ethische Perspektiven

Claus Volkenandt und weitere Dozierende
Ohne Ernährung gibt es kein Leben. Doch was so grundlegend klingt, hat sich im Laufe der Menschheitsgeschichte zu einem komplexen kulturellen Phänomen verwandelt, welches weit über das reine Überleben hinaus unser Denken, unsere Gesellschaften und unsere Welt prägt. In diesem Kurs widmen wir uns der kulturellen Seite der Ernährung aus historischer, ästhetischer und ethischer Perspektive.
Insbesondere wollen wir uns dabei fragen:

– Wie bedingen soziale und kulturelle Ungleichheiten und Ernährungsweisen sich gegenseitig?

– Welchen Einfluss auf unser natürliches Umfeld und die Landschaft hat die Nahrungsmittelproduktion bzw. haben Ernährungsweisen?

– Wie stehen Ernährung und Ökonomie im Verhältnis und wie bestimmt dies unsere Gesundheit?

Unter diesen Fragestellungen möchten wir gemeinsam erkunden, wie historische Entwicklungen die heutige Ernährung weiterhin prägen, welchen Ausdruck dies in künstlerischen und ästhetischen Medien findet und wie wir dies ethisch werten können.

Nutrition interdisciplinary. Historical, aesthetic and ethical perspectives

Without food, there is no life. But what sounds so basic has become a complex cultural phenomenon in the course of human history, which shapes our thinking, our societies and our world far beyond mere survival. In this course, we will look at the cultural side of nutrition from a historical, aesthetic and ethical perspective.
In particular, we want to ask ourselves:

– How do social and cultural inequalities and diets condition each other?

– What influence does food production and eating habits have on our natural environment and landscape?

– What is the relationship between nutrition and economy and how does this determine our health?
With these questions in mind, we would like to explore together how historical developments continue to shape today’s diet, what expression this finds in artistic and aesthetic media and how we can evaluate this ethically.

What do I need to know to participate?

How will we learn?
– Text and image work

– Dialogue-based seminar structure

– Preparation and follow-up of the seminar content in self-study

Seminar Goal
Historical, aesthetic and ethical consciousness

Maximum number of participants
30

 

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Claus Volkenandt
Siehe dazu Claus Volkenandt: https://www.uni-wh.de/?id=214
E-Mail: claus.volkenandt@uni-wh.de
Jan-Christoph Heilinger
E-Mail: Jan-Christoph.Heilinger@uni-wh.de
Anil Paralkar
The last years, I spent studying the dynamics of history and transculturality. Currently, I am pursuing a PhD on food and racism in the encounter between India and Europe during the 15th to 17th centuries. Since June 2023, I have been responsible for coordinating the ‘Relexionsraum Wissenschaft’ in the Studium fundamentale. Aside from a keen interest in the history of food, I cherish delving into a good meal.
E-Mail: anil.paralkar@uni-wh.de
Wie werden wir lernen?

- Text- und Bildarbeit

- Dialogische Seminaranlage

- Vor- und Nachbereitung der Seminarinhalte im Selbststudium

Ziel der Veranstaltung

Historisches, ästhetisches und ethisches Bewusstsein

Max. Teilnehmendenzahl

30