Kolloquium Feldversuch. Bausteine zu einer Ernährungswende an der UHW
Das Kolloquium Feldversuch will dazu ein partizipatives Diskussionsforum für Studierende und direkte Projektbeteiligten sein. Das Kolloquium wird mit einem offenen Brainstorming zu den möglichen Themen beginnen, um daraus dann zusammen ein Semesterprogramm zu entwickeln.
Colloquium Field Trial. Building blocks for a nutritional turnaround at the UHW
The question of how we feed ourselves and, above all, how we can achieve a healthy diet for everyone is at the centre of the ‘Feldversuch’ project. The aim is to achieve a more conscious coexistence of humans, animals and plants and thus put our diet on a sustainable footing. In order to realise this for the university community, there is a cooperation with the Entwicklungsgesellschaft für ganzheitliche Bildung e. V., which combines vegetable cultivation with nature conservation in the Pferdebachtal. On the one hand, the regional vegetables are processed into appropriate dishes in the university cafeteria. On the other hand, students have the opportunity to critically reflect on their nutritional behaviour and make concrete changes by learning the basics of sustainable agriculture in practice.
The field trial colloquium aims to be a participatory discussion forum for students and those directly involved in the project. The colloquium will begin with an open brainstorming session on possible topics in order to then develop a semester programme together.
What do I need to know to participate?
How will we learn?
– Theoretical work on projects, texts and pictures
– Practical experience in vegetable growing and nature conservation
– Interpenetration of theory and practice
Seminar Goal
Maximum number of participants
30
Claus Volkenandt
Wie werden wir lernen?
- Theoriearbeit an Projekten, Texten und Bildern
- Praxiserfahrung im Gemüseanbau und Naturschutz
- gegenseitige Durchdringung von Theorie und Praxis
Ziel der Veranstaltung
- bewussteres Zusammenleben von Mensch, Tier und Pflanze
- Wissen um zukunftsfähige Grundlage unserer Ernährung
- Fähigkeit zur kritischen Reflexion des eigenen Ernährungsverhaltens
- praktisches Kennenlernen von Grundzüge nachhaltiger Landwirtschaft
- kulturgeschichtliche Kompetenzen im Verhältnis Natur – Mensch
- Reflexion auf das Verhältnis von Theorie und Praxis
Max. Teilnehmendenzahl
30